Každý správny gurmán vie, že na Slovensku sa poriadne naje! Po miestnych kulinárskych dobrotách sa nejeden oblizuje a pýta si ďalšiu porciu. A mali by sme sa čudovať? Slovenské gazdiné (ale aj gazdovia!) vedia vyvárať tak, že rôzne vône valiace sa z kuchyne by prebrali aj mŕtveho. Či už ste smädný, alebo hladný, na Slovensku si na svoje príde každý. Poďme sa teda pozrieť, čo Slovenská kuchyňa hladným krkom ponúka.
Bryndzové halušky
Bol by hriech nezačať naším národným jedlom. Nech sa schová talianska pizza a americké hamburgery, na bryndzáky tu nedáme dopustiť! Každá gazdiná má svoj vlastný recept, základom sú však vždy zemiaky, múka, soľ, bryndza a slaninka! K tomu pohár mlieka, prípadne žinčice a žiaden slovenský junák od stola nevstane hladný. Výroba bryndze sa na našom území datuje približne do 15. storočia a táto silná tradícia pretrváva dodnes.
Pirohy
Ďalším populárnym jedlom u nás (ale aj v celej východnej Európe) sú pirohy rôzneho druhu. Obľúbené sú bryndzové, udomácnili sa aj tvarohové, lekvárové, pirohy s mäsovou plnkou, čisté zemiakové pirohy alebo hoci aj čerešňové. Svoju obľúbenú plnku si už nájde každý. Ingrediencie sa od regiónu k regiónu líšia, chutné pirohy tu však nájdete skoro na každom rohu.
Kapustnica a demikát
Viete si predstaviť Vianoce bez kapustnice? My veru nie! Chutné vône z kuchyne naplnia celú domácnosť, no oplatí sa vydržať nejesť až do večera. Opäť sa postup varenia líši v závislosti od regiónu, niekde sa varí bez mäsa, inde aj s údenou šunkou a klobásou. Demikát je zasa do tretice bryndzová pochúťka, ide o ľudové jedlo. Okrem bryndze sa do nej pridávajú predovšetkým zemiaky a cibuľa, nájdu sa však aj recepty s cesnakom, mletou červenou paprikou a mäsom.
Múčniky a koláče
Na Slovensku si pochutia aj milovníci sladkého. Celé spektrum vianočných a veľkonočných koláčov rozžiari oči nejedného labužníka. Populárne sú u nás rôzne záviny – orechový, makový, tvarohový, jablková štrúdľa a podobne. Záhoráckou špecialitou je trdelník zo Skalice, ktorý má aj ochranné zemepisné značenie. Mlsné slovenské jazýčky majú na výber aj knedlíky, šúľance a množstvo ďalších maškŕt. Ak sa radšej ľúbi slané, tak určite ochutnajte rôzne druhy pagáčov, prípadne lahodné kapustníky.
Zabíjačka a tradičné dobroty zo salaša
… rôzne zabíjačkové špeciality! Jaternice, klobásy, krvavničky, to všetko si viete dopriať na poctivej dedinskej zakáľačke. Vynechať nemôžeme ani lahodné výrobky z ovčieho syra, predovšetkým oštiepok, parenicu či obľúbené korbáčiky.
Slovenská kuchyňa, to je aj dobrý prípitok
No a po dobrom obede padne dobrá borovička, či slivovica, predovšetkým tie domáce, robené skúsenými miestnymi alchymistami. Na zdravie!