Ázijská kuchyňa môže byť pre niekoho veľmi ťažkým sústom, iný na ňu zas nedá dopustiť. Singapur je v tomto ohľade dosť špecifickým miestom. Kĺbi sa v ňom totiž viacero gastronomických kultúr – miestna malajská, etnická čínska, indonézska, indická, ale aj viacero západných vplyvov.
Miestna kuchyňa je teda pomerne pestrá a chutnú alternatívu by si mal nájsť každý. V tomto článku si predstavíme viacero jedál, na ktorých by ste si mali pochutnať ak sa vyberiete navštíviť Singapur.
Kura s ryžou na hainanský spôsob
Ide o jedno z najpopulárnejších jedál v tejto krajine. Kura je pripravené vo vývare s bujónom, cesnakom a zázvorom. V ňom sa varí ešte aj ryža, čím získa charakteristickú vôňu a chuť. Podáva sa s rôznymi druhmi omáčok, napríklad čili, alebo sójovou.
Krab na omáčke
Krab je najprv varený v šťave a potom smažený, čiže mäso sa nelepí na pancier. Už počas prípravy býva často namáčaný v rôznych korenených omáčkach, tie však môžu byť servírované aj zvlášť. Populárne sú predovšetkým dva druhy – z čili a z čierneho korenia. Podáva sa s pečivom.
Laksa
Ryžové rezance v korenistej karí krevetovej polievke, s kúskami ryby, kuraťa a vajíčka. Existujú aj varianty s tofu a jedlými mušľami. Ďalšie veľmi populárne miestne jedlo, ktoré vzniklo kombináciou čínskej a malajskej kuchyne.
Char Kuey Teow
Široké a podlhovasté ryžové rezance sú vyprážané na sladkastej tmavej sójovej omáčke a bravčovej masti, spolu s čínskymi klobásami, vajíčkom, fazuľovými klíčkami a rybou. Veľmi kalorické jedlo, tradične populárne medzi pracujúcim ľudom, ktorý potreboval rýchlu dávku energie.
Krevetové cestoviny (Hokkien Mee)
Vaječné a ryžové cestoviny varené v hustom krevetovom vývare, s kúskami kuracieho/bravčového, kreviet, rýb a kalmárov. K tomu ešte čili, ocot a sójová omáčka. Podávané s kúskom limetky, ktorá mierni mastnosť pokrmu.
Kaya toast
Populárne raňajkové jedlo domácich. Kaya je kokosový džem, vyrobený z vajec, cukru a, samozrejme, kokosového mlieka. Natiera sa na chutný biely toastový chlieb, ktorý je predtým mierne opečený. Podáva sa často s vajíčkami namäkko a chutnou šálkou miestnej kávy.
Opekaná raja
Rozšírené fast-foodové jedlo. Mäso z raje je naložené v pikantnej omáčke sambal (základ tvorí čili, paradajky, rybacia pasta a limetková šťava), zabalené do banánového listu a následné opekané ala barbeque na grile.
Satay
Jedlo pripomínajúce náš špíz – grilované mäsko (najčastejšie kuracie, hovädzie, bravčové, baranina) výrazne korenené kurkumou, často podávané s ryžovými koláčikmi ketupat, cibuľou, šalátovou uhorkou a pikantnou arašidovou omáčkou.
Ustricová omeleta (Orh Lua)
Ako už názov napovedá, ide o tradičnú vajíčkovú omeletu štedro naplnenú ustricami a koriandrom. Zvyčajne sa pridáva aj špeciálny čili ocot, do ktorého si kúsky tohto chutného jedla môžete namáčať.