Máte radi slovenské bryndzové halušky, či české vepřo-knedlo-zelo? Rozmýšľate, aké majú národné špeciality ostatné európske krajiny a koľko z nich ste už ochutnali? Národné jedlá často patria ku kultúrnemu dedičstvu národa. Spolu s jazykom a zvykmi, sa tradujú z generácie na generáciu. V niektorých prípadoch pôvod jedla nie je až tak jednoznačný a privlastňuje si ho dokonca niekoľko krajín. Najzaujímavejšie sú krajiny, ktoré majú hneď niekoľko netradičných kulinárskych špecialít a je veľmi ťažké rozhodnúť, ktorá je tá najvýnimočnejšia. Pozrime sa na národné špeciality rôznych európskych krajín (zoradené podľa počtu obyvateľov)
Rusko
Krajina, ktorá sa rozprestiera na viac ako 17 miliónoch kilometrov štvorcových s populáciou viac ako 143 miliónov nemôže mať predsa len jednu národnú špecialitu. Rôzne regióny majú svoje pochúťky, od jednoduchých múčnych jedál (kulebiaka, pirohy, olady, pelmeni) až po rôzne polievky (sši, okroška, ucha).
Ak by sme mali vybrať národný nápoj, tam je to jednoduché – VODKA, alkohol slávny po celom svete. Národné jedlo uvádzajú mnohé zdroje kapustovú polievku Boršč. V niektorých regiónoch je nevyhnutnou prísadou cvikla, inde paradajka, niekto robí dokonca zelený boršč so špenátom.
Nemecko
80 miliónov hladných krkov považuje za svoje typické jedlo „sauerbraten“ – pečené mäso na kyslo so zemiakovými haluškami. Pivárska krajina je pre turistov známa viac pre Oktoberfest, svoj najväčší ľudový sviatok. Ľudia z celého sveta prídu ochutnať typické bavorské pivo z litrových krígľov, ktoré servírujú copaté ženušky v bavorských krojoch. Zajesť ho môžu pečeným mäsom, praclíkmi a ďalšou národnou špecialitkou – klobásami. Pre Bavorsko sú typické biele „Weisswursty“, v ostatných častiach Nemecka preferujú klobásu s kari korením podávanú s hranolkami.
Veľká Británia
Briti nepatria zrovna k špičke gastronomického rebríčka, aj preto asi nikoho neprekvapí, že národné jedlo je vyprážaná ryba s hranolkami, tzv. „fish and chips“. Ak sa vyberiete do ľubovoľnej krajiny Spojeného kráľovstva, odporúčam oskúšať najmä pravé britské raňajky (klobáska, slanina, vajíčka, grilované hríby, paradajka, fazuľka a toasty), ktoré bežného Európana zasýtia na niekoľko hodín, ak nie do večere. Jednotlivé národy majú svoje špeciality, napríklad u Angličanov je to pečené hovädzie so zemiakmi a silný čaj (s mliekom). Íri raňajky prezývajú aj „ulster fry“, medzi ich obľúbené jedlá patrí aj jahňacie na šťave a samozrejme najviac sú hrdí najmä na tmavé pivo a whiskey. Škóti majú mnoho rybacích pochúťok, no národná špecialita je určite haggis, neeps and tatties – jaternica so zemiakmi a repou. Welšania majú svoju zamilovanú polievku Cawl (koul).
Francúzsko
Francúzska kuchyňa patrí medzi najuznávanejšie na svete. Šesťdesiatpäť miliónov labužníkov si vychutnáva život plnými dúškami, či ide o čerstvé bagety a croissanty, predjedlá ako foie gras (kačacia alebo husacia pečeň), neskutočne lahodné syry, či famózne vína a slávne šampanské (champagne). Aj keď má mnoho regiónov svoju vlastnú špecialitu, jednotným a unikátnym jedlom sú pravdepodobne palacinky – crépes. Zdobia ich rôzne náplne od jednoduchého pocukrovania až po flambované ovocie, či zmrzlinu.
Taliansko
Talianska kuchyňa patrí spolu s čínskou medzi najrozšírenejšie na svete. Málokto na svete nepozná talianske národné špeciality ako pizza, či cestoviny (najmä špagety). Záleží na regiónoch, niekde je kuchyňa viac obohatená o plody mora, v iných oblastiach čarujú s cesnakom, olivovým olejom a paradajkami.
Španielsko
Španielska kuchyňa sa výrazne líši podľa regiónov a tak by sa dalo povedať, že každý región má svoje národné špeciality. Prímorské oblasti majú jedálniček postavený primárne na rybách a plodoch mora, vnútrozemie prináša známu španielsku omeletu (tortilla), údenú šunku nakrájanú na priesvitné plátky (jamón serrano) a studené polievky gazpacho, či salmorejo. Vo Valencii sa zrodila národná pochúťka „paella„, jedlo pripomínajúce rizoto so zeleninou, kuracím/králičím mäsom a slimákmi. Neskôr sa paella začala robiť aj s plodmi mora a tak sa dnes líši chuťou v každom regióne. Ak sa vyberiete do Španielska, určite si v reštaurácii všimnite ako jedia domáci. Väčšinou sa na stôl poobjednáva viacero jedál a každý si berie z rôznych tanierov – malé porcie sa prezývajú tapas. V každej španielskej reštaurácii by ste na nápojovom lístku mali okrem vín nájsť aj typický španielsky nápoj sangría.
Ukrajina
Podobne ako Rusi, aj Ukrainci považujú za jedno zo svojich národných jedál Boršč. Podobne ako v iných slovanských krajinách majú Ukrajinci svojú vlastnú odnož pirohov – Varenyky. Ukrainskú pálenku hľadajte pod názvom Horilka.
Poľsko
V niektorých regiónoch je obľúbená najmä polievka „žurek“, prezývaná aj biely boršč (barszcz biały). Medzi ďalšie poľské špeciality patria pirohy (Pierogi), kapustová rolka plnená mäsom – Gołąbki, bravčový rezeň (Kotlet schabowy), a Bigos – jedlo z kyslej kapusty, viacerých druhov mäsa a klobás, hríbov, paradajek a medu.
Rumunsko
Rumunská kuchyňa je rozmanitá najmä vďaka silnému vplyvu okolitých krajín. Medzi hlavné rumunské špeciality patria napríklad Mămăligă z kukuričnej múky, ktorá sa podáva buď ako príloha, alebo náhrada chlebu k viacerým jedlám. Obľúbenou polievkou je ciorbă de burtă, mäsový vývar na kyslo. Mleté mäso v kapustných listoch sa v Rumunsku nazýva Sarmale. Mici, alebo Mititei je obľúbená špecialita na gril, zmes viacerých druhov mäsa a korenia. Domáca slivovica sa nazýva Țuică.
Holandsko
Krajina označovaná ako „kráľovstvo syrov a tulipánov“ sa žiaľ vôbec nemôže pochváliť „kráľovskou“ kuchyňou. Pomerne nenápadité jedlá majú korene v možnostiach krajiny a jej pestovateľských schopnostiach. Hlavné jedlá pozostávajú väčšinou zo zemiakov, zeleniny, mäsa a rýb. Obľúbenou zložkou sú mliečne výrobky – najmä slávne jogurty a syry. K najtypickejším jedlám Holanďanov patrí hutspot. Ide o varené zemiaky zmiešané s mrkvou a cibuľou podávané s údeninou alebo mäsom.
Belgicko
Na rozdiel od svojho holandského suseda vás Belgicko prekvapí vynikajúcou kuchyňou a jedlami z prvotriednych surovín. Belgická kuchyňa sa nechala inšpirovať vybraným vkusom francúzskej gastronómie ale aj nemeckými špecialitami. Ak navštívite Belgicko, okrem slávnych čokoládových praliniek si nenechajte ujsť predjedlo z čerstvej paradajky plnenej garnátmi (tomaat-garnaal) alebo obľúbený Lutyššský šalát. Národným jedlom je však waterzooi – chutné jedlo pripomínajúce polievku, ktoré Belgičania pripravujú zo smotany, vaječného žĺtka, rôznych druhov zeleniny, zemiakov a rybacieho alebo kuracieho mäsa.
Grécko
Grécko je preslávené nielen nádhernými historickými pamiatkami a krásnym morom, ale aj svojou kuchyňou. Jej hlavnou zložkou sú rôzne druhy mäsa, zelenina, olivový olej a bylinky. K najtradičnejším jedlám patrí Moussaka – mäsový nákyp s baklažánom, Souvlaki – mäso opečené na paličke. No a tiež preslávený gyros podávaný v žemli alebo arabskom chlebe. Neodmysliteľnou súčasťou gréckej kuchyne je uhorkový šalát tsatsiki pozostávajúci zo strúhanej uhorky, jogurtu, cesnaku, soli a kôpru.
Portugalsko
Portugalská kuchyňa si nesie so sebou vplyv kolónií, ktoré Portugalsko voľakedy vlastnilo, a tak sa vyznačuje prenikavými chuťami rôznych korenín ako je chilli, škorica, vanilka a šafrán, cesnak, capari a koriander. Zároveň v nej nájdete tradičné recepty pochádzajúce z čias, keď najdôležitejšou úlohou bolo nasýtiť veľké množstvo ľudí – robotníkov na poliach a rybárov. Tieto jedlá pozostávajú najmä z rýb, zemiakov a ryže. Najznámejšia je obdoba španielskej paelly, ktorú tu poznajú pod názvom Arroz de marisco, alebo Caldeirada – zmes dusených rýb s paradajkovou omáčkou a zemiakmi.
Ak navštívite Portugalsko, nenechajte si ujsť príležitosť ochutnať preslávené smažené guľky z tresky Bolinhos de bacalhau, ktoré sa podávajú ako predjedlo.
Česká republika
Česká kuchyňa je veľmi rozmanitá, sýta, no nie až tak veľmi zdravá. Tradičné české jedlá nešetria slaninou, masťou, smotanou a údeninami, takže sa považujú za veľmi ťažké. V Čechách sú veľmi obľúbené polievky, ktoré sú zahusťované zemiakmi, strukovinami a mäsom a podávajú sa aj ako hlavné jedlo. Jedna z najznámejších polievok je kulajda – hríbová polievka so smotanou, zemiakmi a vajíčkom.
Turistami sú vyhľadávané najmä tradičné české hospůdky, v ponuke ktorých nesmie chýbať slávne vepřo-knedlo-zelo, alebo sviečková na smotane so žemľovou knedľou.
Maďarsko
Keď sa povie Maďarsko, väčšina z nás si predstaví čabajskú klobásu, koložvársku kapustu, guláš alebo rybaciu polievku halaszlé. No a tiež všadeprítomnú mletú červenú papriku, ktorá patrí k najchutnejším na svete. Málokto však vie, že jedna z maďarských špecialít je zapísaná do svetového dedičstva UNESCO. Ide o jahňací perkelt z mesta Karcag. Miestni hovoria, že je len pre silné žalúdky. Varí sa v ňom totiž všetko – nielen jahňacie mäso, ale aj hlava, nohy a vnútornosti zvieraťa. Ak si však chcete naozaj pochutiť, skúste pravý maďarský guláš alebo preslávené somloi halušky.
2 Responses
v odstavci POLSKO mate zlu vetu. “ Medzi ďalšie ukrajinské špeciality patria ..“
som hladnaaa