Nie, tentoraz to nebude o lietadlách, ale o krídelkách. Tých kuracích. Viete, že v každej krajine robia krídelká trochu inak?
Americké „Buffalo wings“
Pre väčšinu Američanov sú pečené krídelká default hodnota pre slovo wing (krídlo). Sú najobľúbenejšou pochúťkou na slávnom Super Bowl a v roku 2014 oslavujú 50 rokov svojej existencie. Prvýkrát boli údajne pripravené v Anchor Bare, ktorý vlastnila Teressa Bellissimo. V jeden večer prišiel jej syn s partiou kamarátov a ona v snahe pohostiť ich, hodila do fritézy niekoľko krídeliek a pred podávaním ich potrela pikantnou omáčkou. Krídelká sa stali onedlho populárnym jedlom v USA a ponúkajú ho mnohé fast-foody ale aj reštaurácie. Podávajú sa so zelerovými stonkami a omáčkou z modrého syra. Pri Buffalo wings platí jedno pravidlo – nikdy nie sú vyprážané 🙂
Kórejské
Kórejské krídelká si vyžadujú špeciálnu omáčku pozostávajúcu z chilli pasty, sójovej omáčky, cesnaku , zázvoru a sezamového oleja. K tomu sa pridáva prenikavý ryžový ocot a med. Predtým, než sa krídelká polejú touto omáčkou, potrú sa zmesou múky, kukuričného škrobu a vody a prudko sa opečú v oleji.
Grécke
Citrónová šťava , cesnak , čierne korenie a bylinky – to sú ingrediencie pre prípravu gréckej alternatívy krídeliek. Potreté touto zmesou sa krídelká opekajú na grile, najlepšiu chuť majú, ak sa použije drevené uhlie. Prílohou bývajú slávne grécke tzatziki.
Mexické
Použitie tortilových omrviniek na obaľovanie urobí z týchto krídeliek skutočné unikáty. Skôr, ako sa obalia v rozdrvených omrvinkách, namočia sa do kukuričného oleja ochuteného chilli, kajenským korením a oreganom. Rýchly kúpeľ v tomto oleji skôr, ako ich obalíte v omrvinkách, je presne to, čo z nich urobí úžasnú dozlatista upečenú pochúťku.
Španielske
Či si ich nazvete tapas alebo inak, paprikou a cesnakom ochutené krídelká sú vhodné najmä na slávnostnú príležitosť. Kľúčom k úspechu je použitie veľkej panvice s olejom, aby boli upečené do chrumkava. Ďalšími ingredienciami sú citrónová šťava, kvalitný olivový olej a čierne korenie.
Peruánske
Patria medzi najchutnejšie na svete. Marináda z limetkovej šťavy, s bobkovým listom, čili papričkami, cesnakom, rascou a paprikou je umocnená kvalitným vínom (Sauvignon Blanc) a vynikajúcim olivovým olejom. Grilujú sa na grile s dreveným uhlím a zdobia sa čerstvými vetvičkami tymianu. Pred podávaním sa posypú morskou soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
Írske
Ak ste si tipli, že pri príprave írskych krídeliek sa používa pivo, získali ste hlavnú cenu. Ku krídelkám sa pridáva mrkva, petržlen, cibuľa a cesnak, ktoré spolu s pivom vytvoria hustú a chutnú omáčku pre všetkých milovníkov tohto obľúbeného jedla.
Juhoafrické
V Južnej Afrike sa krídelká potierajú zmesou mletých červených chilli papričiek, zázvoru, trochou medu a sójovej omáčky. Aj tu platí pravidlo, že sa takto dochutené krídelká nikdy nevyprážajú, ale len fritujú v oleji. Kombinácia sladkej a pikantnej chuti na opečenom mäse je prekvapivo príjemná.
Japonské
Japonské krídelká patria medzi najvoňavejšie na svete. Marináda sa robí z čerstvého cesnaku, zázvoru, jarnej cibuľky, ustricovej a sójovej omáčky. Sladká vôňa škorice, páleného cukru a badiánu dotvára chuť mäsa a mení ho na neskutočne dobré a ľahké občerstvenie.
Baltimorské
Američania majú občas zvláštne chúťky. Na záver tohoto zoznamu si dáme ako čerešničku na torte recept rozšírený najmä v oblasti Baltimore (Maryland) a v štáte Pensylvánia. Kuracie krídelká s waflami, šľahačkou a broskyňami.
Autor: Mária Lazárová
Slovenská spisovateľka a blogerka. Autorka románu Nauč ma povedať zbohom a rozprávkových kníh O medvedíkovi bez mena a Ema a ružová veľryba
Jedna odpoveď
Mnam, dostala som chut na kridielka!! Tie buffalo s blue cheese omáčkou! A k tým Baltimore – to su tzv. Southern Style a videla som ich podávané aj s javorovým sirupom.. Chutili výborne!