India je obrovská krajina, svojou rozlohou 7. najväčšia na svete s množstvom odlišných náboženstiev, zvykov a tradícií a aj preto je indická kuchyňa veľmi rozmanitá. Navštívili sme reštauráciu Maharadža v Bratislave, aby sme ochutnali špeciality z Bengálskeho zálivu a oblasti Kašmíru.
Reštaurácie je trošku zastrčená v rámci polyfunkčnej budovy Átrium na Komárnickej ulici v Ružinove, no má príjemnú exotickú atmosféru, milú obsluhu a najmä chutné jedlo 😉
Ako predjedlo sme ochutnali samosa, zeleninou plnené cestíčko v tvare trojuholníčkov s tamarínovou omáčkou.
V indickej kuchyni majú svoje miesto aj výborné polievky, my sme si dali bengálsku z lúpanej šošovice s cesnakom „Bengla dal“. Môžete oskúšať aj rybaciu, alebo zeleninovú s kukuricou.
Jedálny lístok má desiatky položiek, takže odporúčam naštudovať si ho vopred, keďže omáčok je na výber hneď niekoľko (tandoori mošola, kašmír, rošun, madradž, kari, rezala, kurma, vuna, džal piadža, rogon džoš, danšak, maloja, šag, biriani) so všetkými možnými kombináciami mäsa (kuracie, teľacie, jahňacie, baranie), rybami a morskými plodmi (losos, kapor, pangasius, krevety) alebo vegetariánske variácie len so zeleninou či tofu. Naše hlavné jedlo bolo menej exotické, zvolili sme kuracie mäso na 2 rôzne spôsoby s ryžou s tradičným domácim chlebíkom Naan. Očakával som trošku pikantnejšie jedlo, takže ak máte radi pálivé jedlá, nechajte si niečo korenisté odporučiť 😉
Ako dezert sme mali indickú „ryžu v mlieku“ s názvom Rošogulla.