Väčšinu španielskeho jedálnička tvorí mäso. Obľubujú najmä jahňacie, hovädzie a bravčové, prípadne teľacinku. Milujú ho na všetky spôsoby, no najviac však vyprážané alebo konzervované. Španieli konzervujú mäso už od čias Rimanov a sú skutočnými majstrami vo svojom obore. Za takú iberskú šunku by sa hádam aj pobili. Je to ich špecialita. Ozaj nehľadajte v jedálnom lístku španielske vtáčiky, tie u nich nedostanete. Toto jedlo pripomínajúce vtáčika bolo vraj obľúbeným pokrmom cisára Rudolfa II., ktoré mu pripravoval jeho španielsky kuchár, odtiaľ pochádza aj názov. Rovnako naše preferované kuracie mäso nepovažujú za plnohodnotné mäso. Keď pôjdete do Španielska, dajte si radšej poriadny steak a určite neoľutujete. Španieli sú veru majstri kuchári, bude vám chutiť.
Pred tým, ako vyrazíte do španielskej reštaurácie, poďte si s nami zopakovať druhy mäsa a jeho rôzne spôsoby úpravy. Aby pre vás jedálny lístok nebol španielska dedina 🙂
Radi sa učíte španielčinu? Pozrite si aj iné slovíčka po španielsky, vyberte si tému ktorá Vás zaujíma.
Rôzne úpravy jedál – mäsa | Tipos de aderezamiento de carne |
biftek – krvavý | el bistec poco hecho (poko ečo) |
biftek – prepečený | el bistec muy hecho (muj ečo) |
biftek – stredne prepečený | el bistek semicrudo (semikrudo) |
dusené | estofada |
grilované | a la parilla (parija) |
marinované | en adobo (en escabeche) |
mleté | picada (pikada) |
na masle | a la mantequilla (mantekija) |
na paprike | a la pimienta |
na ražni | gratinada |
na smotane | en salsa de nata |
obaľované v strúhanke | empanada |
pečené | asada |
údené | ahumada (curada) |
varené | cocida (kosida) |
vyprážané | frita |
Druhy mäsa | Tipos de carne |
baranina | de carnero |
bravčové | de cerdo, de puerco (serdo, puerko) |
divina | la carne de caza |
hovädzie | de res |
jahňacie | de cordero (kordero) |
kuracie | de pollo (pojo) |
morčacie | de pavo |
rybacie | el pescado (peskado) |
teľacie | de ternera |
Hlavné mäsové jedlá | Comida de carne |
guláš | el guiso, el gulash (giso) |
guláš – zajačí | el gulash de liebre |
jaternica | la longaniza (longanisa) |
jelení chrbát | el lomo de ciervo (siervo) |
krídla – kuracie | las alas de pollo |
krkovička | el morillo (morijo) |
mäsová roláda | la carne en rollo (karne en rojo) |
medailónky | los medallones (medajones) |
pečienka | el hígado (igado) |
prsia – kuracie | la pechuga de pollo (pečuga) |
rebierko – bravčové | la costilla de cerdo (kostija de serdo) |
rezeň – prírodný | el filete en salsa |
rezeň – viedenský | la chuleta milanesa (čuleta) |
roštenka | el lomo, el rosbif |
srnčí chrbát | el lomo de corzo (korso) |
steak | el churrasco (čurasko) |
stehno – bravčové | el pernil de cerdo |
sviečková na smotane | el solomillo en salsa de nata (solomijo) |
tlačenka | el bandujo (banducho) |
varené koleno | la rodilla de cerdo cocida (rodija, kosida) |
Hľadáte učebnicu španielčiny pre samoukov?
Sledujte aj aktuálne zľavy na jazykové kurzy
Jedna odpoveď