Základné anglické slovíčka, ktoré pomôžu najmä v reštaurácii, lietadle, či v hoteli. Precvičte si, ako sa povie po anglicky spôsob prípravy jedla, ako sa volajú ingrediencie, ktoré vám nechutia, alebo si len zopakujte slovnú zásobu z angličtiny s pomocnou výslovnosťou.
restaurant | restrant | reštaurácia |
appetizer | apetajzr | predjedlo |
bacon | bejkn | slanina |
beef | bíf | hovädzie mäso |
beverage | bevridž | nápoj |
bill | bil | účet |
boiled | bojlt | varený (vo vode) |
bowl | bovl | miska |
braised | brejzd | dusený (na prírodno) |
bread | bred | chlieb |
breakfast | brekfest | raňajky |
butter | batr | maslo |
cake | kejk | koláč |
candle | kendl | sviečka |
cashier | kešier | pokladník |
chair | čér | stolička |
chef | čef | kuchár |
cheese | číz | syr |
chicken | čikn | kura |
coffee | kofi | káva |
cold | kold | studený |
cook | kuk | kuchár |
cooked | kukt | varený |
course | kors | chod |
cream | krím | smotana, krém, šlahačka |
cutlery | katlery | príbor |
delicious | delišus | chutný (úžasný) |
dine | dajn | obedovať, večerať |
dinner | dinr | obed, večera |
dish | diš | riad, jedlo |
dressing | dresink | dresing, omáčka |
eat | ít | jesť |
egg | eg | vajce |
fish | fiš | ryba |
fork | fork | vidlička |
french fries | frenč frájs | hranolky |
glass | glas | pohár |
grilled | grilt | grilovaný |
ham | hem | šunka |
hot | hot | horúci, štipľavý |
ice | ajs | ľad |
ingredients | ingrídients | suroviny, ingrediencie |
kitchen | kičn | kuchyňa |
knife | najf | nôž |
lettuce | letis | šalát (hlávkový) |
lunch | lanč | obed |
main course | mejn kors | hlavný chod |
meal | míl | jedlo |
meat | mít | mäso |
menu | menju | menu / jedálny lístok |
medium | mídium | stredne (porcia / stejk) |
milk | milk | mlieko |
mug | mag | hrnček |
mustard | mastrd | horčica |
napkin | nepkin | obrúsok |
noodles | núdls | rezance |
onion | anijn | cibuľa |
order | o(r)dr | objednávka |
party | pardy | oslava |
pasta | pasta | cestoviny |
pepper | pepr | korenie |
plate | plejt | tanier |
pork | pork | bravčové mäso |
rare | rér | málo prepečený (krvavý stejk) |
reservation | rezervejšn | rezervácia |
roasted | roustid | pečený |
roll (bun) | rol (ban) | žemla |
salad | salat | šalát |
salt | solt | soľ |
sauce | sós | omáčka |
seafood | sífúd | morské plody |
silverware | silvrvér | príbor (strieborný) |
soda | soda | sóda, všeobecne nealko |
soup | sup | polievka |
spicy | spajsy | korenistý, štipľavý |
spoon | spún | lyžica |
starter | start(r) | predjedlo |
steak | stejk | stejk |
sugar | šugr | cukor |
supper | sapr | večera |
table | tejbl | stôl |
tablecloth | tejblklou(s) | obrus |
tasty | tejsty | chutný |
tax | tex | daň |
tea | tí | čaj |
tip | tip | sprepitné |
toast | toust | hrianka |
to go | tu gou | zabaliť, so sebou |
tomato | tomejtou | paradajka |
vegetables | vedžetebl | zelenina |
waiter | vejtr | čašník |
water | votr | voda |
well-done | vel-dan | dobre prepečený stejk |
Sledujte aj aktuálne zľavy na jazykové kurzy
Jedna odpoveď